Hiep hiep hoera ik heb nu ruim vijf jaar de praktijk Orthomoleculaire Therapie Wageningen.

De start was natuurlijk spannend maar ik merkte dat ik altijd enorm in mijn element kom in gesprek met mensen. Het puzzelen waar ligt de oorzaak is bij een intake erg belangrijk. En alle klachten zijn relevant voor mij. De tijdlijn van ontstaanswijze wil ik graag boven water krijgen. Ik heb daarvoor een groot papieren intake formulier voor ontwikkeld. Laatst kreeg ik van een cliënt terug dat zij dat juist enorm fijn vind omdat ze daardoor heel goed kan meekijken hoe het opgebouwd wordt.

Vrij vlot na de start ben ik mij gaan specialiseren in darmklachten. Ik merkte namelijk dat ik de darmklachten vaak als eerste had opgelost. Soms worstel ik wel met die specialisatie want mensen denken dan gauw dat ze voor een andere klacht weer ergens anders naar toe moeten. Dat is gelukkig niet zo. Ik kijk heel breed en veel gezondheidsklachten hebben een link in de darm. Door uitslagen van ontlastingsonderzoeken ben ik erachter gekomen dat juist bij mensen die niet echt darmklachten ervaren soms enorme belastende factoren in de darm aanwezig kunnen zijn. Dit kan aanknopingspunten geven om een behandeling met natuurlijk antibioticum te starten of een allergie / intolerantie test te doen.

Toch is mijn werkwijze nu om met mogelijk ontlastingsonderzoek of andere testen te wachten tot bij het tweede consult. Het is eigenlijk zonde om iedereen op kosten te jagen met deze testen als blijkt dat het lang niet voor iedereen nodig is. De ervaring met een cliënt een aantal jaren geleden heeft daarvoor de doorslag gegeven. Zij kwam bij mij met erge gewrichtsklachten in voeten en handen. Dit had ze al heel wat maanden. De reumatoloog kon niets vinden. Haar ontlasting kon van zeer vast tot diarree zijn. Veel opgeblazen gevoel en pijn na het eten. Ook vaak hoofdpijn en sliep niet goed. Zij kon ’s nachts wel 6x wakker worden. Kortom het leek iemand waarvan ik dacht dat het allemaal wel wat tijd zou kosten. Ontlastingsonderzoek hadden we in verband met de kosten toch maar even uitgesteld. Bij de tweede keer kwam ze zeer blij terug. Ze was enthousiast met de adviezen aan de gang gegaan. In begin wel veel hoofdpijn gehad maar vervolgens ging alles in rap tempo de beter kant op. Er waren geen klachten meer. Ook was ze 7 kg afgevallen!
Bij meer mensen merk ik dat de voedingsadviezen al veel doen. Doorgaan op voedingsadviezen en mogelijk wat supplementen die relevant zijn voor de beschreven klachten kunnen dan hele goede resultaten geven.

Natuurlijk zijn er ook mensen die enthousiast met de eerste adviezen aan de gang gaan maar die helaas geen of maar een beetje verbeteringen ervaren. In dit geval is een ontlastingsonderzoek en of zijn andere testen op zijn plaats. Je weet dan meer waarvoor je het doet, dat het zin heeft. Als de kosten een probleem zijn is het ook mogelijk om op de voedingsadviezen verder door te gaan. Eventueel daarbij nog relevante voedingssupplementen.

Ook al eet iemand vrij goed volgens de richtlijnen dan nog kunnen er met de voedingsadviezen toch veel verbeteringen optreden. Door bepaalde voedingsmiddelen meer of minder te nemen kan een beter evenwicht ontstaan. ook valt veel eer te behalen door net een ander merk/type te kiezen van een voedingsmiddel.

Zo was er onlangs een cliënt met beginnende Parkinson die eigenlijk volgens de richtlijnen toch goed at. Ondanks dit had hij wel snel weer trek na het ontbijt. Ook was hij snel moe. Met wat scepsis was hij met zijn vrouw aan de gang gegaan met de eerste adviezen. Hij merkte al vrij vlot meer energie en had niet snel weer trek in de ochtend. De beginnende Parkinson was natuurlijk nog niet verdwenen met wat voedingsadviezen. Daar is wel wat meer voor nodig. Wel was hij enthousiast over de al behaalde resultaten maar ook dat het vrij eenvoudig was en eigenlijk goed te doen. Als ik nu ook al supplementen had geadviseerd is de kans groot dat de verbetering aan dat supplement toegeschreven wordt maar het was de voeding! Dit geeft veel meer motivatie om door te gaan. En af en toe een gebakje of iets dergelijks mag best. Moet juist want het moet ook leuk blijven.

Door de tijd heen heb ik mijn werkwijze steeds beter vorm gegeven. De nodige cursussen, seminars en congressen geven natuurlijk steeds beter inzicht. Maar vooral de ervaring wat een advies bij iemand doet of juist niet doet geeft steeds verdere toespitsing van een mogelijke behandeling. Ik zie het ook terug in mijn praktijk er komen steeds meer mensen met complexere klachten.