In mijn praktijk staat voeding centraal. Met juiste voeding kunnen veel chronische klachten verholpen worden. Daarnaast adviseer ik mijn cliënten regelmatig om meer te gaan bewegen. Voeding en beweging, daar draait het om voor een gezond lichaam en een gezonde geest.  Maar aan die twee-eenheid kunnen we nog een derde aspect toevoegen. Op dat aspect werd ik nog weer eens gewezen bij het lezen van het boek ‘Verademing’ van Bram Bakker en Koen de Jong.

Bakker is psychiater en columnist.  De Jong is een expert op het gebied van ademhaling. Samen hebben ze een praktisch boek geschreven over het belang van een rustige ademhaling. Een boek voor iedereen die te snel  of te diep ademt .  Als je geen lichamelijke inspanning  verricht is 6 keer per minuut ademhalen voldoende. Dat is 1x per 10 seconden.   Veel mensen ademen in rust tot meer dan 20 keer per minuut.  Het paradoxale hiervan is dat door snel of te diep ademen juist minder zuurstof beschikbaar komt in het lichaam. En dat heeft een negatieve invloed op allerlei fysiologische processen in het lichaam. Wat een variatie aan lichamelijke en geestelijke klachten tot gevolg kan hebben.   Kom je in een situatie van spanning of gevaar, dan schiet je ademhalingsfrequentie omhoog. Dat is een natuurlijke reactie. Maar door de drukte en gejaagdheid van het hedendaagse leven, blijven veel mensen continu in die staat van opperste paraatheid. De frequentie van ademhaling blijft veel te hoog.

In hun boek beschrijven Bakker en de Jong de relatie tussen ademhaling en gezondheid. En geven ze diverse praktische oefeningen om de ademhaling te verbeteren.

Ga rustig zitten met beide benen op de grond. Adem rustig vanuit de buik en door je neus. Leg eventueel  je hand op je buik om de buikademhaling te voelen. En probeer dan je uitademing te verlengen. Dat lukt het beste als je heel rustig uitademt.  Let er wel op dat de uitademing langer duurt dan de inademing; dat geldt altijd. Ga het verlengen van je uitademing niet compenseren door een diepere inademing!  Dit is de basisoefening die je de eerste keer gedurende enkele minuten uitvoert en later kunt uitbouwen tot zo’n 10 minuten. Het is een oefening die je eigenlijk altijd en overal kunt doen, zelfs op de fiets of tijdens een vergadering.

Verademing, Bram Bakker en Koen de Jong, 12e druk, 2013, Uitgeverij Lucht, Nederhorst den Berg.